miercuri, 15 februarie 2017

Scurta istorie a circuitelor turistice

Un articol dragut despre istoria circuitelor turistice - Circuite Turistice - CardinalTravel.ro

Putina lume stie ca termenul de turism are la baza notiunea de "the grand tour" - calatoria traditionala pe care o faceau tinerii europeni instariti (sau cei cu mijloace mai modeste, dar care reuseau sa isi gaseasca un sponsor) pentru a-si desavarsi educatia, sau ceea ce noi am numi acum, un circuit in Europa, dar cu scop mai mult educativ decat turistic. Obiceiul a aparut cam pe la 1660 si a durat cam pana la mijlocul secolului al XIX-lea, iar itinerariul era unul standard, avand o valoare initiatica. Tinerii - in principal aristocrati englezi, dar nu numai, mergeau in Italia pentru a cunoaste mostenirea culturala a antichitatii si a Renasterii, in Franta pentru a lua lectii de franceza, bune maniere, dans ori scrima, in Elvetia pentru a admira frumusetile naturii si in Germania pentru a invata diverse mestesuguri. O astfel de calatorie putea dura de la cateva luni la cativa ani si se facea in compania unui tutore bine instruit (un fel de precursor al ghidului de astazi). De altfel, asa cum arata istoricul britanic E. P Thomson, puterea claselor conducatoare din secolul al XVIII - lea era bazata in primul rand pe educatie si cultura si abia in al doilea rand pe superioritatea financiara sau militara. Nobilii tineri mergeau in "the grand tour" ca sa isi comande opere de arta, sa isi exerseze cunostintele de limbi straine si sa stabileasca legaturi de prietenie cu aristocratii de pe continent.

Traditia a intrat in declin in jurul anilor 1840, o data cu raspindirea transportului pe calea ferata. Pe 5 iulie 1841 Thomas Cook a organizat prima excursie de grup din istorie, cu trenul, aranjand cu compania feroviara Midland Counties sa transporte 540 persoane pe ruta Leicester - Loughborough, contra sumei de 1 siling de persoana, tariful incluzand si masa la bord.

Aceasta este pe scurt povestea turismului de masa, asa cum il stim astazi. Ceea ce era o data "the grand tour" a devenit un circuit turistic: un program destinat persoanelor care isi doresc o vacanta activa, in care sa viziteze una sau mai multe destinatii intr-un timp relativ scurt. Ritmul de desfasurare a unei calatorii de tip circuit turistic este de regula unul sustinut, asa incat cuvantul cheie este, in primul rand, “explorarea” si mai putin “relaxarea”. In general, circuitele sunt concepute sub forma unor programe de grup cu date de plecare fixe si trasee bine stabilite. Turistii beneficiaza de asistenta unui insotitor de grup roman si in majoritatea cazurilor de serviciile unor ghizi locali in orasele si tarile vizitate.

Probabil ca primele circuite pe care le-am vandut, la inceputul activitatii noastre, au fost excursii cu autocarul in Grecia si Turcia. De atunci, oferta noastra s-a diversificat foarte mult, astfel incat in prezent vindem nu doar circuite in aproape toate tarile din Europa, ci si excursii in cele doua Americi, Orient, Asia, Africa si Australia. Sa nu uitam nici tururile organizate in Romania, care se bucura de un succes din ce in ce mai mare in ultimii ani.

Programele cu autocarul sunt preferate de turisti pentru pretul foarte accesibil, dar sa nu uitam ca circuitele cu avionul ofera un grad sporit de confort si posibilitatea de a vizita mai pe indelete o tara sau o anumita zona.

Sigur ca orice destinatie (chiar si complet noua) poate fi abordata si pe cont propriu, in formula de turism individual. Aceasta varianta este preferata de persoanele independente, care se adapteaza mai greu la rigorile unui program prestabilit, cu multe vizite prevazute in fiecare zi si un orar destul de strict. Un alt inconvenient al circuitelor de grup este acela ca turistii nu pot dinainte alege hotelurile in care vor fi cazati, de multe ori acestea fiind nominalizate doar cu putin timp inainte de plecare (caz in care se cunoaste insa categoria de cazare). De asemenea, organizarea unui program de grup depinde de intrunirea unui numar minim de participanti, care este intotdeauna specificat de catre agentia de turism in oferta propusa.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu